3 ting du skal huske, når du bliver vegetar eller veganer

0

 

Det er populært i disse tider at skære ned på indtaget af kød, og nogle vælger at se helt bort fra at spise denne type føde. Man kan langt hen ad vejen sagtens klare sig uden kød, hvis man ønsker det, man skal bare være opmærksom på et par ting.

Derfor har vi lavet denne lille huskeliste med 3 af de vigtigste ting, man skal huske, når man skifter til en vegetarisk eller vegansk livsstil.

Selvom vegetar og veganer naturligvis ikke er det samme, er der ligheder – navnlig manglen på kød fra ens kostplan. Derfor er de i denne artikel slået sammen, men vær opmærksom på forskellene og tænk dem med ind i rådene her.

Eksempelvis spiser nogle vegetarer ost og æg, og det betyder en anden kostsammensætning end for dem, som ikke gør det.

Tænk over de rigtige kosttilskud

For de fleste vegetarer og veganere giver det rigtig god mening at få indarbejdet nogle kosttilskud i ens daglige kost. Det kan nemlig være svært at få B12-vitamin, som kroppen skal bruge, og i nogle tilfælde også jern.

De primære kilder til disse stoffer er nemlig kød i en konventionel kost, og det er ikke altid lige let at få dækket sig ind ved vegetarisk og vegansk kost.

Tilskuddet kan være i form af kapsler med vitaminer, som eksempelvis Biosym. Biosym har en række forskellige kosttilskud og vitaminpiller, som tilskuddene også hedder i folkemunde, og flere af dem indeholder B12-vitamin, som er det sværeste at få.

Biosym har både tabletter med kun B-vitaminerne, men der er også flere varianter, hvor B-vitaminerne er en del af en større sammensætning af vitaminer og mineraler.

Skift gradvist og lav en blød overgang

Bliv veganer

At skære kød ud af kosten kan være en stor omvæltning for kroppen, som skal vænne sig til, at bestemte næringsstoffer kommer fra andre kilder og måske i lidt andre former.

Derfor giver det for mange god mening at lave en gradvis overgang til en plantebaseret kost.

Det er mere skånsomt over for kroppen, og det kan også give dig selv mere tid til at finde alle de bedste vegetariske og veganske opskrifter frem fra skuffen.

Prøv at lægge flere og flere kødfrie dage ind i ugen, og på den måde langsomt udfase kødet og eventuelt andre animalske produkter fra kosten, så kroppen ikke får et chok.

Bliv klog på din mad

Egentlig er det nok noget, alle bør være, og det er måske også formuleret lidt vagt. Alligevel er det en god ting at være klar over, hvad ens mad indeholder, fordi man skal have dækket nogle af kroppens behov med noget andet mad, end man tidligere har fået.

Hvor skal man få calcium fra, når man ikke drikker mælk? Hvor skal man få protein fra, når man ikke spiser kød? Kan jeg bare spise alt det af en bestemt ting, jeg kan klare, hvis den indeholder noget af det, jeg har brug for?

Den slags skal du have styr på, når du kaster dig ud i en omlægning af dine spisevaner, der er så gennemgribende som overgangen til en vegetarisk eller vegansk kost.

Hvis du ikke er klar over, hvad der er i mangler, broccoli, tomater, bønner, hvede og alle de andre ting, risikerer du, at du ikke får nok af et eller andet, og det kan gå ud over din velvære og dit helbred.

Share.

Leave A Reply