Du har måske set det i fjernsynet, når sportsudøverne toner frem på skærmen. Ud fra shorts, T-shirts, sokker eller andre beklædningsgenstande kan man se tape stikke ud, som er klistret på arme, ben, ryg, nakke, eller et andet sted på kroppen – det er kinesiotape, og det kan faktisk være meget effektivt.
Kinesiotape kaldes også kinesiologitape, og det bruges både som behandling af skader og som forebyggelse af småskader. Tapen kan nemlig være med til at holde muskler og især led på plads, uden man mister mobilitet og bliver hæmmet i sine bevægelser.
Tapen er en relativt ny opfindelse, og særligt udbredelsen af tapen har virkelig taget fart i det seneste årti eller lignende. Sportstape har længe været brugt inden for forskellige sportsgrene, men med kinesiotape har atleterne fået bedre muligheder for at tape sig op på en god måde.
Man kan få kinesiotape flere steder efterhånden. Blandt andet kan man få kinesiotape i mange sportsbutikker og sågar på ens foretrukne online apotek. På apoteket og i sportsbutikkerne kan man også købe sådan noget som køleprodukter, der kan bruges efter træning eller kamp, når man nu er i gang.
2 slags sportstape
Den klassiske sportstape har stadig sin berettigelse, selvom kinesiotapen kan nogle spændende ting. De to typer tapes største forskel er måske, at den klassiske sportstape er vævet, så det ikke er elastisk, hvor kinesiotapen giver bevægeligheden på grund af elasticiteten.
De 2 typer tape bruger man også på forskellige måder. Den klassiske sportstabe er eksempelvis god til at stabilisere ankler, fingre og den slags, som helst ikke skal bevæge sig alt for meget i bestemte situationer.
Kinesiotape er også med til at give øget blodgennemstrømning, og derfor er det godt at bruge på sårbare muskler, som skal støtte op om led, som kommer under belastning. Det er også grunden til, at man bruger kinesiotape til genoptræning af forskellige dele af kroppen.
Hvilken type sportstape, der passer bedst til dig, kommer altså an på, hvad du skal bruge det til, og måske er det godt at have en af hver at vælge imellem.
Stammer fra tanken om kinesiologi
Som man måske kan udlede af navnet, kommer idéen til kinesiotape fra kinesiologien. Kinesiologi er groft sagt tanken om, at kroppen hænger sammen på mange måder – herunder også med følelserne, tankerne og det, der kaldes meridianenergien.
Styrelsen for patientsikkerheds råd vedr. alternativ behandling, som praktisk nok er forkortet SRAB, bruger eksemplet, at når man bliver nervøs, kan man godt få ondt i maven. Det er på denne måde, kroppen hænger blandt andet hænger sammen med det, der foregår i vores hoveder.
Det er også en tanke i kinesiologien, at kroppen hænger sammen på den måde, at en fejl i et organ eksempelvis kan manifestere sig i en muskel. Kroppen heler sig selv, og kinesiologi handler om at understøtte de energier og den balance, som giver kroppen de bedste muligheder for at hele.
Som det fremgår af SRABs hjemmeside, bliver kinesiologi betegnet som et supplement til konventionel behandling, og kinesiotape kan da heller ikke alting, men det kan hjælpe, hvis man er udsat i forhold til mange småskader og småskavanker.