Husk at træne selvom du har gigt – prøv glucosamin

0

Det kan være meget smertefuldt at have gigt, og derfor er det helt forståeligt, at det kan være fristende at blive liggende på sofaen eller siddende i lænestolen. Det var også sådan, man behandlede gigt i gamle dage – den gigtramte fik den bløde stol og havde fortjent ro.

Ny viden i forhold til i gamle dage peger dog på, at den tilgang ikke er den optimale for dem, der er ramt af gigt.

Motion og træning er en god ting for alle, og det kan være med til at hjælpe på gigtramte på både direkte og indirekte måder. Derfor bør man ikke springe motionen over, selvom man har gigt.

Som Gigtforeningen siger, har selv lidt motion en værdi, og derfor er det bedre at bevæge sig lidt end at sidde helt stille, selvom det kan være svært til tider.

Styrke musklerne omkring leddene

Gigt er en bred term, der dækker over en række sygdomme, som rammer leddene. Den nedsatte mobilitet i leddene er med til at gøre det smertefuldt at bevæge sg, og her finder man en af grundene til, at det kan være godt at træne.

Når man får trænet sine muskler, kan de nemlig være med til at tage noget af presset og noget af belastningen fra leddene, som kan være med til at gøre det mindre ubehageligt at bevæge sig.

Sagt lidt firkantet så kan stærkere muskler betyde, at leddene skal mindre på arbejde, fordi musklerne selv kan holde det hele på plads.

Gør eventuelt noget ved smerterne

gigt medicin

Fordi det kan gøre ondt at bevæge sig, motionere og træne, når man har gigt, kan man med fordel gøre noget ved de smerter, der er forbundet med bevægelse. Der findes en række smertestillende midler, som kan dæmpe smerterne ved gigt.

Ibuprofen er et stof, der er godt til at håndtere inflammation, som en gigtlidelse langt hen ad vejen er, men det er også et stof, man ikke skal tage for længe ad gangen, hvis man kan undgå det.

En anden måde at forsøge at håndtere smerterne ved gigt er stoffet glucosamin. Det gør ind og tilfører kroppen nogle af de stoffer, der skal bruges til at danne brusk, som er blevet slidt væk, når man er ramt af gigt.

Glucosamin er i sig selv ikke smertestillende, men ved at vedligeholde eller måske opbygge brusken i leddene, kan man opnå færre gener i leddene. Glucosamin har tidligere været tilskudsberettiget, men forskerne er ikke enige om effekten af stoffet, og derfor er tilskuddet trukket tilbage.

Dog har mange mennesker gode erfaringer med glucosamin – man skal blot være opmærksom på, at stoffet ofte udvindes fra skaldyr, og derfor skal skaldyrsallergikere være særligt opmærksomme på, hvilken type glucosamin, de tager.

Få det mentale overskud gennem motion og træning

Gigt er en kronisk sygdom, og derfor er det altså ikke noget, man lige kan slippe af med. Man må altså lære at acceptere, at nogle ting kan man ikke, og nogle ting kan gøre ondt.

Derfor er der også en indirekte positiv virkning ved motion. Det at bevæge sig og røre sig er nemlig med til at give mere overskud i hverdagen.

Der er efterhånden skrevet stolpe op og stolpe ned om, at motion og bevægelse har en positiv indvirkning på vores livskvalitet for så godt som alle, så det vil ikke blive uddybet meget mere her.

Det er dog stadig værd at nævne, at man også kan få det godt i hovedet, når man træner, så det måske kan blive lettere at tackle smerterne i hverdagen.

Leave A Reply