Vi kan alle opleve søvnunderskud, hvor vi ikke føler os særligt oplagte til noget som helst. Kroppen er energiforladt, og vi oplever at få koncentrationsbesvær. Det kan f.eks. være i en periode, hvor du døjer med ekstra meget stress på arbejdet, du har en baby der vækker dig flere gange om natten, eller du bare generelt har besvær med at falde til ro og sove.
Søvn er utrolig vigtig for, at vi kan holde hjernen skarp og kroppen frisk og udhvilet, men er du egentlig klar over, hvor meget din søvn rent faktisk påvirker dit helbred og din livsstil?
Søvn påvirker dit helbred – og din vægt
Hvis du konsekvent ikke får nok søvn, enten fordi du har problemer med at sove, eller du ikke får god nok søvn pga. opvågninger, kan den manglende søvn få store konsekvenser for dig og dit helbred på længere sigt samt dine kostvaner i løbet af dagen.
Undersøgelser har vist, at sover du mindre end 7 timer, har du tendens til at spise ca. 300 kcal. mere om dagen. Er du derfor træt og uoplagt, vil du føle større trang til at lange ud efter usunde og fede madvarer, som du reelt set godt ved ikke er optimale for din krop. Du vil simpelthen ikke føle overskud til at spise sund mad. Usund kost har desuden en dårlig effekt på immunforsvaret, da det ikke får de vitaminer og mineraler, som det skal bruge for at bekæmpe virus effektivt.
Over en længere periode kan det øgede indtag af fedtholdig og usund mad dermed føre til vægtøgning. På længere sigt kan manglende søvn eller for dårlig søvn dermed også føre til andre følgesygdomme, herunder bl.a. øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes pga. vægtøgningen.
Det er altså en klar fordel at prioritere sin søvn, og få sovet godt og nok, når det handler om at undgå overvægt og følgesygdomme.
Sådan opnår du en optimal søvn
Der kan være mange årsager til, at du ikke får tilstrækkelig nok søvn, eller god nok søvn i det hele taget, men det er vigtigt at tage hånd om, hvis du ønsker et sundere helbred. Her giver vi dig gode råd til, hvordan du opnår en optimal søvn.
Få hjælp hos et online apotek
Har du problemer med at sove, kan du hente hjælp hos et online apotek, hvor du kan få råd og vejledning omkring søvn og søvnbesvær. Der findes mange forskellige kosttilskud og andre former for piller, der virker mod søvnbesvær. Herunder kan bl.a. nævnes magnesium, som er særligt kendt for sin egenskab til at få kroppen til at falde til ro. Det kan derfor være en mulighed at supplere med et sådan kosttilskud, inden du skal sove.
Sov 7-9 timer
For at få en optimal søvn bør du, udover at kigge på eventuelle kosttilskud på et online apotek, sørge for, at du får minimum 7 timers søvn – og gerne mellem 7-9 timers søvn. Sover du mindre end de anbefalede timer, risikerer du, at cellerne i kroppen fungerer dårligere, og at det får betydning for kroppens aldring.
Sluk skærmen(e)
Med al den nye teknik der findes, er det blevet meget normalt at have både flere tv-skærme, computere og ikke mindst smarttelefoner i sit hjem. Nogle af dem finder endda vej ind i soveværelset, hvor de gør mere skade end gavn. Det blå lys fra dit TV eller din smarttelefon er nemlig med til at hæmme udviklingen af kroppens søvnfremmende hormon, melatonin, hvilket gør, at du er længere tid om at falde i søvn.
Vil du opnå mere hvile i kroppen og en bedre søvn, er det derfor bedst at slukke tv-skærmen eller telefonen en times tid inden du skal i seng, så kroppen kan forberede sig på at skulle sove. I stedet kan du evt. læse en god bog eller tage et varmt bad, som også beroliger kroppen.
Køligt soveværelse?
Når det kommer til at sove i et koldt eller varmt soveværelse, er meningerne mange og individuelle. Generelt set handler det om at finde den temperatur, hvor du føler dig tilpas og hverken fryser eller sveder.
Når det er sagt, så er der en ’ideel’ temperatur, som soveværelset skal have, når du skal sove, hvilket er mellem 15-22 grader celsius. Under eller over disse temperaturer vil kroppen komme på overarbejde med at holde varmen eller komme af med varmen. Så sørg for, at dit soveværelse har den rette temperatur til dig og din krop.