Mindsk dit blodtryk med disse 5 råd

0

 

Forhøjet blodtryk er noget, alle kan blive ramt af. Dog er der nogle grupper, som er mere udsatte for at få for højt blodtryk end andre. Er du eks. ryger eller overvægtig, kan du være i større risiko for at få forhøjet blodtryk. Et for højt blodtryk kan medføre både åreforkalkning og blodpropper, og derfor er det en god idé at være særligt opmærksom, hvis du tilhører risikogruppen eller blot vil passe på dit helbred. Læs med her, hvor du får 5 gode råd til, hvordan du mindsker dit blodtryk.

Spis rigtigt

Hvis du er i risikogruppen for at få forhøjet blodtryk eller har fået det konstateret, er det nødvendigt at se på din kost. Hvis du sørger for at spise kost der er god for hjertet, minimerer du risikoen for forhøjet blodtryk og åreforkalkning. Det gælder bl.a. om at spise fuldkorn og fiberrigt, samt at få gode fedtsyrer. Undgå så vidt muligt mættede fedtsyrer som findes i ost, mælk og smør, og spis i stedet de gode fedtsyrer fra avokado, olivenolie, nødder og lign.

I forlængelse af at spise sundt og rigtigt, bør du samtidig også undgå at spise alt for fed og salt mad. Undgå forarbejdede fødevarer som eks. kød og kødpålæg, som indeholder langt større mængder salt, end hvad vi har brug for.

Motionér dagligt

Motion er rigtig godt til at minimere risikoen for forhøjet blodtryk eller sænke det. Det bedste vil være, hvis du sørger for at motionere mindst 30 minutter om dagen, men har du mulighed for mere, er det bare at komme i gang. Motion er nemlig rigtig gavnligt for dit blodtryk. Det er næsten underordnet, hvad du dyrker af motion, så længe du får rørt dig. Så frem med cyklen eller på med løbeskoene, og kom ud og dyrk noget motion.

Stop med at ryge

Hvis du er ryger, er du i høj risiko for forhøjet blodtryk. Det skyldes, at dit blodtryk stiger, når du ryger. Et højt blodtryk kan øge risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Derfor er det en god idé at starte dit rygestop allerede nu.

Tab dig

Er du overvægtig, er du  i risikogruppen for at få forhøjet blodtryk. Som overvægtig er der en 3-5 gange større risiko for at få forhøjet blodtryk end hos normalvægtige. Det er derfor værd at overveje, om du skal tabe dig, hvis du er overvægtig.

Spar på alkoholen

Det er bevist, at alkohol øger blodtrykket, og derfor bør du ikke drikke mere end de anbefalede mængder for mænd og kvinder. For mænd gælder det, at de helst ikke skal drikke mere end 14 genstande på en uge, og for kvinder gælder det, at de helst ikke skal drikke mere end 7 genstande om ugen.

Hold øje med blodtrykket derhjemme

Det er heldigvis blevet rigtig nemt at holde et vågent øje med sit blodtryk, hvis du er nervøs for, at det bliver for højt, eller du er i risikogruppen. Med en blodtryksmåler fra Omron kan du nemt se, hvor højt blodtrykket er. Apparatet har en indikatorvisning, som lyser op med en farve, alt efter hvor højt eller normalt blodtrykket er. Endvidere har blodtryksapparatet en bevægelsesindikator og kan måle arytmi.

Share.

Leave A Reply