Alternativ medicin henter tit inspiration fra naturen og fra historien. Man kan ofte finde tråde af naturmedicin som baldrian mod søvnbesvær mange hundrede år tilbage, og behandlingsformer som akupunktur er blevet nævnt i tekster, der også har mange år i bagagen.
Ligeledes har mange forskellige produktserier eller producenter en ting, som gør dem særlig. Australian Bodycare brander sig selv på tea tree oil, og Gerimax er baseret på ginseng. Ginseng har sin oprindelse i Asien, og det har i omkring 2.000 år været brugt som naturmedicin, der blandt andet har kunnet give energi.
Det er også det, Gerimax kører på, hvis man kigger på produkternes navne, som alle påtaler energi i en eller anden form. Ginseng i Gerimax er dog ikke det eneste eksempel på, at Asien og asiatiske elementer finder vej til vestens forskellige produkter.
Mange gange har midlerne fra gamle dage en ganske god effekt, selvom de ikke er blevet efterprøvet efter moderne standarder, da man tog dem i brug.
Gojibær, neem og meget andet
Om det reelt er meget bedre end vestlige alternativer er ikke altid lige klart, men der ligger også noget i, at det kommer langt væk fra. Ligesom der har været en bølge inden for madlavning i at genopdage det danske og nordiske køkken, kan man let blive forblændet af de ting, man har tæt på sig hele tiden – for at man kan genopdage noget, skal det jo først forsvinde.
Her er sådan noget som gojibær og olie fra neem-kerner fine eksempler, for dokumentationen af effekten er ikke altid lige god. Til gengæld er det planter, der ikke lige vokser i baghaven eller i skoven, så det er lettere at tro på fortællingen om den spændende ingrediens, som bliver hyldet langt væk for sine egenskaber.
Det er bestemt ikke alting, som bare er for syns skyld – eksempelvis er det påvist, at ginseng kan have nogle gavnlige indvirkninger på kroppen.
I stedet handler det om, at man skal bruge sin sunde fornuft, inden man kaster sig over spændende alternativer, som lover en masse ting. Videnskaben gør det godt med at dokumentere alt det, de kan, så kig rigtig godt efter, hvad videnskaben siger.
Pas på med at stole for meget på superfoods
For nogle år siden, var det meget oppe at vende, hvad der var ”den nye superfood”, og heldigvis er den trend døet lidt ud. Det giver nemlig ofte ikke specielt meget mening at bruge udtrykket superfood. Faktisk er ordet blevet klasket på mange forskellige typer frugter, grøntsager og bær, som ikke har fortjent det.
Der findes mange eksempler på superfoods, som reelt ikke har haft noget at have det i. DR snakkede i 2016 med DTU om netop dette, og her lyder en advarsel om at forlade sig blindt på det, man kan se blive beskrevet som superfoods.
Nogle fødevarer er bedre end andre, og langt hen ad vejen handler det også om at kigge på det samlede billede af ens kost, når man tænker over sin mad. Blåbær kan være fine, men de kan ikke stå alene i madpyramiden.