Træner du meget? Så skal du huske at få disse to vitaminer

0

 

Kosten har stor betydning for, hvor meget din krop er i stand til at præstere og holde til. Med andre ord fungerer maden du spiser som brændstof til at holde din krop i gang.

Det er derfor yderst vigtigt at spise varieret. Især, hvis du træner meget og intenst. Med de rette vitaminer og mineraler i din krop, vil du bedre kunne opbygge muskler og få bedre restitution. Endvidere giver du din krop de bedste forhold til at præstere.

Vi har samlet en oversigt over de to vigtigste vitaminer, du har brug for, hvis du træner meget eller er eliteudøver.

Hvilke vitaminer kan gavne dig?

Når, eller hvis, du træner intensivt, vil dit stofskifte blive øget, og du øger samtidig dit energibehov. Hvis du spiser efter dit behov, og hvis du spiser varieret, er det ikke sikkert, at du har behov for kosttilskud. Spiser du derimod ikke varieret nok, eller blot vil være på den sikre side, kan du med fordel tage et kosttilskud som f.eks. Solaray.

Solaray har flere forskellige tilskud, herunder bl.a. B-vitamin og D-vitamin, som er vigtige for din krop, når du træner.

B-vitamin

B-vitamin er et vandopløseligt vitamin. Det betyder, at din krop udskiller det resterende med urinen eller gennem sved. Vitaminet er bl.a. med til at vedligeholde dit stofskifte samt din hud og hår. Din krop bruger desuden vitaminet til at omdanne de proteiner, du indtager til energi.

Der findes mange forskellige B-vitaminer, hvoraf de mest kendte er B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B6, B9(Folinsyre) og B12 (cobalamin).

Vitaminerne fungerer bedst sammen, og derfor kan det være en god idé at tage et kosttilskud med alle typer B-vitamin, som f.eks. B-kompleks.

Hvis du ikke får nok B-vitamin i din kost, eller som tilskud, kan det påvirke dine præstationsevner, når du træner eller dyrker sport. Du vil opleve, at du ikke kan præstere nær så godt, som hvis du ikke havde mangel på vitaminet. Derudover kan din krop have sværere ved at restituere og hele sig selv.

B-vitamin i kosten

Du kan sagtens spise dig til mere B-vitamin gennem din kost. Her skal du blot sørge for at spise fødevarer som f.eks. æg, fisk, kød, fjerkræ, mælk, nødder, bælgfrugter, magert svinekød, fuldkornsprodukter og kartofler.

Hvis du udelukkende spiser plantebaseret (altså er vegetar eller veganer), kan du risikere at få mangel på B12 vitamin. Grunden til dette er, at vitaminet B12 kun findes i animalske fødevarer. Du skal derfor være opmærksom på dette og evt. tage kosttilskud.

D-vitamin

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og lagres altså i vores fedtdepoter i kroppen. Det D-vitamin vi har i kroppen skyldes primært solens stråler.

Om sommeren er vi ofte ude i solskinnet, og der er som regel ikke mangel på D-vitamin. Det er en anden snak, når det bliver vinter. Om vinteren, hvor solens stråler er begrænsede, har mange danskere nemlig et alt for lavt indhold af D-vitamin i kroppen.

Vitaminet er et vigtigt vitamin for kroppen, og bidrager til kroppens optagelse af calcium (kalk). Calcium er som bekendt med til at styrke dine knogler. Hvis du ikke får nok D-vitamin, kan det på sigt føre til skøre knogler.

Vitaminet er også en vigtig medspiller, når du træner, og derfor er det vigtigt at få et tilpas højt indtag. Får du ikke nok D-vitamin, når du træner meget, kan du risikere at få skader. Den rette mængde vitamin vil nemlig være med til at styrke knoglerne og have en gavnlig effekt på dine muskler.

D-vitamin i kosten

Hvis du vil sørge for, at du har et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin, skal du sørge for at spise de rette fødevarer. Det er f.eks. fed fisk, oksekød og æggeblommer. Det anbefales dog at tage et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, uanset om du træner eller ej. Den anbefalede mængde lyder på ca. 10 mikrogram om dagen.

Spis varieret og supplér med kosttilskud

Der findes selvfølgelig mange flere vitaminer, som kan gavne din krop, men sørger du for en varieret kost, vil du som udgangspunkt ikke mangle nogle vitaminer eller mineraler.

Allervigtigst når du træner er, at du får nok med D-vitamin og B-vitamin. Her kan du med fordel supplere med et B-vitamin kosttilskud fra Solaray, som indeholder alle de nødvendige B-vitaminer.

Er du i tvivl, om du mangler nogle bestemte vitaminer, kan du altid få taget en blodprøve ved lægen. Her kan lægen fastslå, om du har behov for et bestemt tilskud af et vitamin eller mineral.

Share.

Leave A Reply