Træning og sygdom: Må du træne, når du er syg?

0

Træning og sygdom går ikke hånd i hånd. Eller gør det? Når man er blevet ramt af sygdom, kan det være svært at vide, om det er en god idé at trække i træningstøjet eller ej.

For nogle skal der mere end en forkølelse til at stoppe dem fra at træne, mens andre aflyser træningen, hvis blot de mærker en begyndende hovedpine, eller at næsen løber en smule. Men hvad er egentlig rigtigt og forkert, når det kommer til træning og sygdom?

Der findes rigtig mange holdninger til, hvorvidt man bør træne, når man er syg og sløj. Er du i tvivl om du skal trække i træningstøjet eller blive hjemme under dynen, når du ikke føler dig på toppen, er der hjælp at hente herunder. Her giver vi dig nemlig et par gode råd, der gør det lettere for dig at vurdere, om du skal binde træningsskoene eller blive liggende på sofaen.

Du kan træne, hvis…

Du har let hovedpine, løbende næse/snue eller en smule kriller og irritation i halsen. Du bør dog ikke træne ved høj intensitet og i længere tid ad gangen. Træner du for hårdt, kan du nemlig svække immunforsvaret og forlænge din sygdom. Hvis du gerne vil træne, bør du således holde dig til en lettere træning i ca. en halv time, hvor du ikke presser kroppen for meget.

Om du kan træne med disse symptomer afhænger dog rigtig meget af, hvordan du har det. Hvis du føler dig utilpas, har ondt i halsen eller let feber, kan det være en god idé at sprænge træningen over, og i stedet lade din krop restituere, så du kan komme dig over sygdommen.

Mand med sygdomssymptomer

Du bør ikke træne, hvis…

Du har feber, hoste, ondt i halsen, stivhed i kroppen, kulderystelser, slim i lungerne, opkast eller diarré. I disse tilfælde bør du i stedet blive hjemme på sofaen og fokusere på at blive rask. Oplever du brystsmerter, hjertebanken, synsforstyrrelser, svimmelhed eller udpræget træthed, når du træner, er det vigtigt, at du stopper med at træne øjeblikkeligt.

En god huskeregel er, at hvis du har smerter eller andre symptomer fra halsen og ned, er det ikke en god idé at træne. Du risikerer nemlig, at der kan gå længere tid, før du bliver rask, eller at du får det værre. Husk på, at jo hurtigere du bliver rask, jo hurtigere kan du komme i gang med træningen igen.

Hvornår kan du træne igen?

Hvis du har ligget syg, og du har måtte tage en pause fra din træning, venter du måske utålmodigt på at komme i gang igen. Heldigvis behøver du ikke vente for længe. Faktisk kan du allerede opstarte din træning igen, når du har fået det bedre.

Det vil sige, at hvis du ikke har feber, og du ikke længere føler dig utilpas, kan du så småt genoptage din træning. Start ud med at træne ved lav eller moderat intensitet i ca. 30 minutter, alt efter hvordan du har det. Når du føler, at du er helt ovenpå igen, kan du træne som normalt ved høj intensitet.

Når du har ligget syg, er det altid vigtigt, at du starter stille og roligt op. Hvis ikke du gør det, er der nemlig en risiko for, at du stresser kroppen for meget. Dette kan resultere i, at du bliver syg igen, og du må dermed vente endnu længere på at komme i gang med at træne. Så sørg for en stille og rolig opstart.

Leave A Reply